Historia piekarni

Józef Marczyński, założyciel piekarni

Piekarnia Marczyński & s-ka działa w Andrychowie od 1936 roku. Jesteśmy rodzinną piekarnią. Dziś piekarnie prowadzi już trzecie pokolenie rodziny Marczyńskich. Piekarnię założył przed II wojną Józef Marczyński. Piekarnia funkcjonowała również w czasie okupacji hitlerowskiej a po przejściu frontu jako pierwsza w mieście wznowiła produkcję pieczywa.

W roku 1974 Józef przyjął do spółki syna Adama, z którym wspólnie prowadzili firmę przez kilka lat. Po śmierci Józefa, Adam przejął stery firmy. Twardą ręką prowadził piekarnie, mocno rozwijając zakład, co w ówczesnych czasach nie było łatwe. Dobudowana zostaje nowa część piekarni, z dużym zapleczem magazynowym, zakupiono nowe piece, wprowadzono nowe pozycje asortymentowe, poszerzono rynki zbytu.

Nasze pieczywo stało się dostępne dla klientów Krakowa, Oświęcimia, Chrzanowa, Bielska. W 1989 roku do firmy dołączył syn Adama Grzegorz a kilka lat później do spółki weszła też synowa Beata. W latach 90-tych piekarnia została przystosowana do wymogów Unii Europejskiej. Wdrożyliśmy procedury nadzoru nad jakością naszych produktów. W latach 2000 w naszej ofercie produktowej pojawiły się produkty z ciasta drożdżowego – pączki, drożdżówki, kołacze. Od początku istnienia firmy, piekarnia szkoliła i kształciła uczni w zawodzie piekarz. Z pod naszych skrzydeł wyszło ponad 300 czeladników piekarzy oraz 20 mistrzów piekarstwa.

Józef Marczyński podczas nauki zawodu

Piekarnia w latach 50tych

Adam Marczyński po uzyskaniu dyplomu mistrza piekarstwa